Op de Atalealaan in Herentals komen in de toekomst 2 windturbines. Daar heeft Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) de milieuvergunning voor toegekend.

 
Een eerdere vraag voor een vergunning van 5 windmolens inb de buurt woonwijk de Molekens werd geweigerd op basis van mogelijke geluidsoverlast en overmatige slagschaduw.

Intussen zijn de plannen voor het project bijgestuurd en is een geluidsstudie uitgevoerd. Uit de studie blijkt dat kan voldaan worden aan de geldige normen, aangezien de studie uit gaat van een worst case scenario. Zelfs in dat geval blijft de geluidsoverlast binnen de perken. 
 
Strengere normen
Bovendien legt minister Schauvliege in de milieuvergunning bijzondere voorwaarden op wat slagschaduw, geluid en veiligheid betreft. De naleving van deze voorwaarden garandeert dat de mogelijke hinder voor mens en leefmilieu aanzienlijk beperkt wordt.
 
Zo moet voor de verleende vergunning de mogelijke hinder inzake slagschaduw in bewoonde ruimten beperkt worden tot maximum 8 uur per jaar en max. 30 minuten/dag. Bij overschrijding zal de windmolen automatisch worden stilgelegd.De omzendbrief beperkte de slagschaduw tot maximum 30 uur per jaar in bewoonde ruimten.
 
Ook op het vlak van geluidshinder is de vergunning strenger. De vergunning gaat niet uit van afstandsregels ten opzichte van bewoning, maar van geluidsnormen. Zo bepalen de voorwaarden voor woongebieden of delen van woongebieden op minder dan 500 meter van een industriegebied een richtwaarde van 48 dB(A) overdag en 43 dB(A) ’s avonds en ’s nachts. Tot nog toe hanteerde de omzendbrief de richtwaarde in hetzelfde gebied van maximum 54 dB(A) overdag, 49 dB(A) ’s avonds en 44 dB(A)’s nachts. 
 
NV Air Energy is verplicht om een logboek bij te houden met de nodige gegevens over de effectieve slagschaduw en stelt minstens de eerste twee jaar een controlerapport op.  De exploitant is gebonden aan voorafgaande bepalingen en mag geen grotere afmetingen bouwen of windturbines die meer dan 3 megawatt produceren.
 
Vlaams minister Joke Schauvliege : “Voor de vergunning van dit project hebben we een evenwicht gevonden tussen de werkbaarheid van het windturbinepark en de leefbaarheid voor de bewoners en bedrijven.

Met de strengere normen voor geluid en slagschaduw en de controlemogelijkheden achteraf is een degelijke, duurzame verankering mogelijk gemaakt.

De windturbines zullen energie aan de bedrijven in de omgeving kunnen leveren, en zo bijdragen aan de groene energiedoelstellingen van de Vlaamse Regering, zonder de leefomgeving aan te tasten.”

Foto archief